Hva er en informasjonskapsel (cookie)?

En informasjonskapsel er en enkel tekstfil som lagres på brukerens datamaskin, mobil eller nettbrett, som opprettes når en bruker besøker en nettside ved hjelp av et program som kalles en nettleser (for eksempel Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox eller Safari).

En informasjonskapsel er ikke et program i seg selv, og gjør ikke noe aktivt på brukerens datamaskin. En informasjonskapsel kan ikke brukes til å personidentifisere en bruker, men de bidrar til å forbedre brukerens opplevelse av et nettsted.

En informasjonskapsel lar nettstedet lese innholdet i informasjonskapsel-tekstfilen. Tekstfilen inneholder kun en unik identifiseringskode; navnet på nettstedet og noen tall.

Hvorfor brukes informasjonskapsler?

De fleste nettsteder vil bruke informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen ved at nettstedet "husker" brukeren, enten for varigheten av et enkelt besøk eller for gjentatte besøk.

Informasjonskapsler gjør mange forskjellige ting, for eksempel:

Visit Telemark bruker informasjonskapsler (cookies) både for måling, optimalisering og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Tilpassende annonser kan også utføres av Visit Telemarks kontraktspartnere (reiselivsbedrifter i Telemark).

Hvilke informasjonskapsler brukes av dette nettstedet?

Informasjonskapsler er satt av dette nettstedet (førsteparts informasjonskapsler), men kan også settes av andre nettsteder (for eksempel YouTube) som viser innhold på nettstedets sider (tredjeparts informasjonskapsler).

Informasjonskapsler kan settes til å huske en besøkende i løpet av sitt besøk ("session" informasjonskapsler), eller til å huske en besøkende for gjentatte besøk (vedvarende informasjonskapsler).

Her er de vanlige informasjonskapslene som brukes av denne nettsiden:

Førsteparts informasjonskapsler

informasjonskapsel navn: ASPSESSIONID *
ASP.NET _ *
Utstedt av: dette nettstedet informasjonskapsel type / formål: Disse informasjonskapslene identifiserer en bruker, noe som gjør det lettere for dem å bruke de dynamiske funksjonene på nettstedet uten å måtte fylle inn den samme informasjonen på nytt når de beveger seg fra en side til en annen. Varighet: "session" informasjonskapsel (til nettleseren lukkes).
informasjonskapsel navn: Google Analytics
__utma
Utstedt av:
informasjonskapsel type / formål: Ytelse: å måle og forbedre kvaliteten på nettstedet ved å analysere de besøkendes atferd. . Varighet: Vedvarende:. 2 år fra opprettet eller oppdatert
informasjonskapsel navn: Google Analytics
__utmb
__utmc
Utstedt av:
informasjonskapsel type / formål: Ytelse: Disse informasjonskapslene brukes til å registrere hvor lenge en besøkende forblir på nettstedet. Brukes til å måle og forbedre kvaliteten på nettstedet ved å analysere de besøkendes atferd. Varighet: "session" informasjonskapsel (til nettleseren lukkes).
informasjonskapsel navn: Google Analytics
__utmz
Utstedt av: dette nettstedet informasjonskapsel type / formål: Ytelse: Denne informasjonskapselen brukes til å registrere hvor en besøkende kom fra - f.eks søkemotortrafikk, annonsekampanjer og navigasjon på nettstedet. Brukes til å måle og forbedre kvaliteten på nettstedet ved å analysere de besøkendes atferd. Varighet: Vedvarende:. 6 måneder fra opprettet eller oppdatert

Tredjeparts informasjonskapsler

informasjonskapsel navn: ASPSESSIONID Utstedt av: sharedjs.nmspace.net informasjonskapsel type / formål: Disse informasjonskapslene identifiserer en bruker, noe som gjør det lettere for dem å bruke de dynamiske funksjonene på nettstedet uten å måtte fylle inn den samme informasjonen på nytt når de beveger seg fra en side til en annen. Varighet: "session" informasjonskapsel (til nettleseren lukkes).

Hvordan deaktiverer jeg informasjonskapsler?

Hver nettleser har ulike innstillinger der brukeren selv kan justere innstillingene for informasjonskapsler.

For Internet Explorer

For Firefox

For Chrome

For Safari (OS X)

For Safari (iOS)

For Android